Pregăteşte-te.ro

Pentru că succesul este inevitabil, când lucrezi pentru asta.

  • Home
  • Despre
    • Despre Răzvan
    • Despre pregătește-te.ro
  • Acum
  • Contact
  • Servicii Oferite

De ce să renunți la obiectivele pe plan personal

January 11, 2016 by Răzvan Olaru

De anul trecut lucrez într-o corporație din România și am început să aud mult mai des în jurul meu conceptul de obiective, ținte, milestone-uri și în general, cam tot ce ține de managementul de proiect.

Cu toate că lucrez din ce în ce mai bine și mai eficient și chiar mi-am propus să devin unul dintre cei mai organizați oameni pe care-i cunosc și asta înseamnă că am un planner pe care-l tot schimb și pe care încerc constant să îl îmbunătățesc, am început să mă distanțez puțin de ceea ce înseamnă obiective, mai ales pe plan personal.

Știu că ele pot fi SMART și sunt bune, ajută enorm în proiecte și te ajută să mergi în direcția în care ar trebui să mergi și să finalizezi proiectul început, când știi în ce direcție mergi.

De când am citit cartea how to fail and still win, mă tot gândesc la o altă abordare în ceea ce privește drumul spre succes.

Planificare

De obicei, până acum îmi setam obiective de genul:

să fac 30 de flotări în fiecare dimineață, să citesc 10 pagini în fiecare seară înainte de culcare, să stau maximum 30 minute zilnic pe blogurile pe care le citesc.

Și aceste obiective mi le treceam în planner și încercam să le fac în fiecare zi..

Însă deseori se întâmpla următorul lucru:

Mă țin de scopul respectiv și încerc să împlementez un obicei și poate să dureze 1-2 săptămâni, apoi intervine o schimbare în programul meu de genul:

Plec la un training, mi se adaugă un curs la facultate, nu pot dormi într-o noapte și involuntar renunț la obiectivul respectiv și apoi urmează o perioadă în care mă simt prost că trebuie să îl fac dar nu reușesc și starea asta poate continua, și la fel starea mea de victimizare.

De cam o lună mă joc însă cu o alternativă.

În loc să am un obiectiv SMART pentru fiecare zi am început să mă joc cu diverse sisteme, să mi le formulez și să încerc să mă țin cât de bine pot de ele.

Un sistem e o înșiruire de acțiuni pe care să le faci zilnic care să te ducă mai aproape de succesul viitor.

Știu că sună cam ca un obiectiv, însă ca un obiectiv să funcționeze trebuie să ai un plan însă cum poți avea un plan pentru un viitor incert? În momentul în care ai de-a face cu situații imprevizibile, situații complexe, ar putea fi de folos să îți crești șansele de succes, chiar dacă nu știi încotro o să te ducă acestea.

Practic, în loc să am un plan încerc să implementez niște obiceiuri care să nu țină de nimic cuantificabil și să nu fie definite de obiective cantitative sau cuantificabile și mai mult de o înșiruire de pași.

Pentru că vreau să fac mai multă mișcare nu mi-am setat un plan de antrenament și nici nu am mai urmat planul altcuiva.

Schimbarea pe care am implementat-o este să merg pe scări de fiecare dată când vin acasă în loc să iau liftul. Știu că pare o schimbare banală însă de 2-3 săptămâni urc constant câte 4 etaje de minim 2 ori pe zi. Și asta e mai mult decât zilele în care doar îmi spuneam că ar trebui să fac sport însă eram în întârziere spre o întâlnire sau eram în altă localitate și nu aveam echipamentul la dispoziție.

Uneori urc scările în fugă și cu rucsacul în spate, alteori îmi zic că o să iau liftul și trebuie să mă târăsc pe scări, pentru că m-am obișnuit să aprind lumina când ajung în dreptul liftului, apoi îmi zic că dacă am aprins-o deja e mai bine să urc pur și simplu pe scări.

De cam o săptămână am început să fac și mișcare când mă trezesc dimineața, și ori de câte ori fac asta mă recompensez cumva (mă uit la vreun film pe youtube, mănânc ceva dulce, mă joc cu cățelul casei), însă ce e important este că nu mă mai simt prost când nu reușesc să fac efortul planificat cum a fost spre exemplu în dimineața aceasta. M-am pus în postura de a o face însă am decis că sunt prea obosit și că deja mă doare un umăr.

Urmând un sistem, îmi dau seama că efortul depus crește constant însă sistemul însăși e mult mai adaptat situației în care trăiesc eu momentan, în care sunt împărțit între prea multe lucruri uneori și având schimbări de mediu / condiții destul de frecvente

O altă schimbare implementată este că mi-am creat o altă înșiruire de pași ce cuprinde printre altele spălatul pe dinți seara, deschisul cărții de pe noptieră sau a celei de pe kindle și pusul alarmei departe de pat.

Iar de când fac asta am terminat deja două cărți fără să mă simt prost că aseară am citit 3 paragrafe.

Pentru a afla mai multe despre sisteme, găsești mai jos o prezentare susținută de către Scott Adams (autorul cărții mai sus menționate) la conferința IBM Connect 2014.

sursa fotografie

Împărtășește cu alții

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Email

Filed Under: Organizeaza-te

Salut! Eu sunt Răzvan, omul din spatele blogului. Sunt pasionat și obsedat pe alocuri de training, facilitare grafică și psihologie aplicată. Prin acest blog vreau să te ajut să devii un profesionist mai bun. Citește mai multe...

Copyright © 2018 · AIKO Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in

loading Cancel
Post was not sent - check your email addresses!
Email check failed, please try again
Sorry, your blog cannot share posts by email.